Motorolie bijvullen

Motorolie bijvullen. Je doet de kap omhoog, meet het oliepeil en vult de motorolie bij indien dit nodig is. Het bijvullen van de motorolie is in de meeste gevallen een vrij eenvoudige taak welke u geheel zelfstandig uit kunt voeren. Neem deze taak echter niet voor lief, er kan schade ontstaan aan uw voertuig wanneer u de verkeerde olie gebruikt of te laat de olie bijvult.

Voor al uw vragen rondom het bijvullen van de motorolie heeft Oliewinkel dit artikel geschreven. U leest hier meer over waarom motorolie precies belangrijk is, hoe u het oliepeil kunt meten, hoe u de olie dient bij te vullen, de meest gemaakte fouten, hoe u kunt controleren welke olie u nodig heeft en nog veel meer!

 1. Waarom is motorolie belangrijk?
  1. Het rode motorolie lampje
  2. Teveel motorolie bijvullen is ook niet goed
 2. Hoe meet ik het oliepeil?
 3. Hoe vul ik voldoende motorolie bij?
  1. Wat heb ik nodig voor het bijvullen van de motorolie?
  2. Aan de slag met het bijvullen van de motorolie
 4. De meest gemaakte fouten bij het bijvullen van de motorolie
  1. Motorolie morsen bij het bijvullen
  2. Geen alarm slaan op het moment dat u veel motorolie moet bijvullen
  3. De verkeerde motorolie gebruiken

1. Waarom is motorolie belangrijk?

Om te beginnen eerst nog even in het kort, waarom is motorolie belangrijk? Motorolie heeft verschillende doeleinden. Het zorgt ten eerst voor de smering van verschillende draaiende delen in de motor. Dankzij deze smering draaien de delen veel soepeler, wat de gehele motor een stuk efficiënter maakt. Daarnaast voorkomt het gebruik van een goede motorolie schade aan verschillende onderdelen die nauw met elkaar in contact staan. De olie dient dan als tussenlaag tussen de bewegende delen. Zonder deze tussenlaag ontstaat er frictie tussen de bewegende delen, waardoor ze veel sneller kapot gaan.

1.1 Het rode motorolie lampje

Voor tandwielen in de motor is motorolie helemaal belangrijk. Als de smeer laag tussen de tandwielen onvoldoende is, draaien de tandwielen tegen elkaar, waardoor de motor direct stuk zal draaien. Een onvoldoende dikte van de smeer laag geven de meeste auto’s gelukkig aan met het bekende rode olie lampje. Ons advies: Zie je dit lampje branden, vul dan zo snel mogelijk uw olie bij.

En een extra tip van de Oliewinkel: Het is altijd handig om een extra flesje motorolie in uw auto te hebben. U kunt de auto dan te allen tijde bijvullen, ook als u zich op een meer afgelegen locatie bevindt.

1.2 Teveel motorolie bijvullen is ook niet goed

Nu horen we het in de wandelgangen nog wel eens terugkomen: “Olie is belangrijk en te weinig is niet goed, daarom gooi ik mijn auto gewoon helemaal vol.” Dit is niet de bedoeling. Teveel olie in de motor kan er namelijk voor zorgen dat de motor vast loopt. Ook kan een overschot aan olie gaan lekken. Het is daarom belangrijk om altijd een perfecte hoeveelheid bij te vullen. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van het oliepeil op dit moment.

2. Hoe meet ik het oliepeil?

Om erachter te komen hoeveel olie precies bijgevuld moet worden, moet eerst het huidige oliepeil gemeten worden. Voordat u begint met het meten van het oliepeil, moet u eerst zorgen voor de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat de auto op een vlakke ondergrond staat: Indien de auto schuin staat, kan een incorrecte waarde afgelezen worden van de peilstok.
 • Meet het oliepeil pas wanneer de motor koud is: Heeft u net gereden? Dan is de motorolie nog warm en is deze nog in de gehele motor aanwezig. Dit kan ervoor zorgen dat de peilstok een lagere waarde aangeeft dan de werkelijke hoeveelheid. Ons advies: Wacht tenminste 10 minuten na het uitschakelen van de motor met het peilen van de olie. Dan is de olie gegarandeerd teruggezakt in het carter en voldoende afgekoeld.

Als u aan deze randvoorwaarde voldoet, kunt u beginnen met het meten van het oliepeil. U haalt eerst de peilstok uit het oliereservoir, deze maakt u vervolgens schoon met een stofvrije doek. Stop de peilstok na het schoonmaken terug in het oliereservoir en trek deze er vervolgens in één vloeiende beweging uit. U kunt nu het exacte oliepeil aflezen van de peilstok.

Op de peilstok ziet u een Min en een Max staan. Bevindt het oliepeil zich tussen deze Min en Max? Dan hoeft u niks te doen. U heeft dan een gezonde hoeveelheid olie in de motor zitten. Is uw oliepeil te laag? Dan dient u de motorolie bij te vullen. Bij een te hoog peil hoeft u ook niks te doen, dit zal namelijk vanzelf afnemen. Constateert u een te hoog oliepeil, dan is het wel raadzaam om de volgende keer een betere inschatting te maken van hoeveel olie u precies bij moet vullen.

Motorolie bijvullen blog Oliewinkel afbeelding van de peilstok

3. Hoe vul ik voldoende motorolie bij?

Zoals eerder in dit artikel beschreven heeft de peilstok een Min en een Max. Het verschil tussen de Min en de Max is altijd 1 liter, dit geld voor elke auto. Leest u dus op de peilstok een iets lagere waarde dan het minimum af, dan is het bijvullen van precies 1 liter olie altijd voldoende. Logischerwijs zal de nieuwe hoeveelheid dan op iets minder van het maximum uitkomen, wat een perfecte hoeveelheid is voor de motor.

3.1 Wat heb ik nodig voor het bijvullen van de motorolie?

Het bijvullen van de motorolie begint bij het selecteren van de beste motorolie voor uw auto. Dit kunt u bij Oliewinkel gemakkelijk doen door gebruik te maken van onze smeermiddel adviseur. U voert simpel het kenteken van uw auto in en de checker toont u de beste producten voor uw auto van Oliewinkel. Daarnaast heeft u een stofvrije doek nodig om schoon te werk te kunnen gaan. Het is namelijk erg belangrijk dat er geen vuil in de olie, het oliereservoir of de vuldop terecht komt. Dit kan namelijk schade aanbrengen aan de motor. Tot slot heeft u een trechter nodig, zodat u de olie zonder morsen in de vuldop kan gieten.

3.2 Aan de slag met het bijvullen van de motorolie

 1. Open de vuldop van het oliereservoir: Deze kunt u herkennen aan het oliekannetje waar een paar druppels uitlopen. Vaak in een oranje-geel achtige kleur.
 2. Plaats de trechter op de opening
 3. Giet de gewenste hoeveelheid motorolie in de trechter
 4. Maak de trechter even goed schoon en verwijder deze van de opening
 5. Plaats de vuldop terug op de opening en draai deze stevig vast

U bent nu klaar met het bijvullen van de motorolie. Let op: Het duurt altijd even voordat het nieuwe oliepeil goed afgemeten kan worden. Wacht daarom altijd even voordat u opnieuw gaat peilen.

4. De meest gemaakte fouten bij het bijvullen van de motorolie

Om u te waken voor de meest gemaakte fouten bij het bijvullen van de motorolie, hebben we deze even op een rijtje gezet.

4.1 Motorolie morsen bij het bijvullen

Het oogt een klein onhandig foutje te zijn, maar het morsen van motorolie kan naast een hoop ongemak ook echt schade aan de motor opleveren. Als er motorolie op de hete delen van de motor terecht komt, kan dit ten eerste zorgen voor een vieze olieachtige brandlucht. Komt er olie op de distributieriem terecht, dan kan dit ook echt schade veroorzaken. Gebruik daarom altijd een trechter bij het vullen van de olie.

Een handige tip: Gebruik een trechter. Echt geen trechter tot je beschikking? Dan kun je een doek om de vulopening plaatsen. Als je toch gemorst hebt, dien je de gemorste olie zo snel mogelijk te verwijderen.

Motorolie bijvullen Blog Oliewinkel sfeerafbeelding van vieze handen

4.2 Geen alarm slaan op het moment dat u veel motorolie moet bijvullen

Het bijvullen van de motorolie is een belangrijke taak, maar niet iets wat maandelijks moet gebeuren. Als u op elke 1000 kilometer wel een litertje motorolie moet bijvullen, dan is er waarschijnlijk iets niet goed. Wij raden u aan om dan even contact op te nemen met de garage.

4.3 De verkeerde motorolie gebruiken

Ook dit komt af en toe nog wel eens voor. Let er altijd goed op dat u de juiste producten voor uw auto gebruikt. Dit geldt voor motorolie, maar bijvoorbeeld ook voor een versnellingsbakolie. Welke motorolie u nodig heeft kunt u terug vinden in het instructieboekje van uw auto. U kunt uiteraard ook de smeermiddel adviseur van Oliewinkel gebruiken. Dan weet u in een keer welke verschillende producten het beste zijn voor uw auto.