Bright Stock-oliën

Je hoort vaak de term ‘bright stock’ als het om bepaalde oliën gaat. Wat betekent het en hoe bright stock-oliën anders zijn dan andere oliën?”

De term bright stock “heldere olie” verwijst naar de basisolie. Over het algemeen wordt een basisolie uit Groep I beschreven als oplosmiddelneutraal (SN) of als heldere olie (BS). Dit soort oliën worden gebruikt bij de productie van smeermiddelen en smeermiddeladditieven , maar bevatten meestal geen additieven.

Basisoliën uit Groep I zijn oplosmiddelgeraffineerd, wat een eenvoudiger raffinageproces met zich meebrengt. Daarom zijn het de goedkoopste basisoliën op de markt. Voor oplosmiddel neutrale basisoliën verloopt het raffinageproces als volgt: De ruwe olie wordt door een vacuümdestillatieproces geleid, gevolgd door oplosmiddelextractie en vervolgens ontwassen met oplosmiddel.

Heldere stockoliën worden door een hydro finishing-proces gestuurd, waarbij ze worden onderworpen aan iets hogere temperaturen en drukken van waterstofgas om de dubbele moleculaire bindingen te verbreken en vrije radicalen te verdrijven. Dit resulteert in grotere hoeveelheden zuiverdere koolwaterstofmoleculen.

Dit hydro afwerkingsproces is echter lang niet zo robuust als de Hydro behandeling of het hydrokraken dat plaatsvindt bij de raffinageprocessen van Groep II en III. Basisoliën uit Groep II hebben betere antioxidatie-eigenschappen, omdat alle koolwaterstofmoleculen van deze oliën verzadigd zijn. Ze hebben ook een helderdere kleur en kosten meer in vergelijking met basisoliën uit groep I.

Basisoliën uit Groep III worden nog meer geraffineerd dan basisoliën uit Groep II en worden over het algemeen zwaar gehydrokraakt (met hogere druk en hitte). Dit langere proces is bedoeld om een ​​zuiverdere basisolie te verkrijgen . Hoewel gemaakt van ruwe olie, worden basisoliën uit groep III soms beschreven als gesynthetiseerde koolwaterstoffen.

Wanneer u de productgegevensbladen bekijkt, moet u weten dat de toevoeging van de term “hydrofinished” erop zou kunnen wijzen dat er BS-basisvoorraden zijn gebruikt. Afhankelijk van de toepassing kan dit resulteren in een eindproduct van hogere kwaliteit dan die met SN Groep I-basisvoorraden.

Er is een gestage afname van het aantal raffinaderijen dat basisoliën uit Groep I produceert. Naarmate de technologie vorderde, is het raffinageproces van Groep II efficiënter geworden. Ontwassen zorgt zelfs voor een betere opbrengst uit een vat olie.

Naftenische oliën worden nu ook gebruikt in plaats van paraffine houdende oliën om heldere basisoliën te maken. Deze basisoliën zijn goedkoper en kunnen de productiekosten voor afgewerkte smeermiddelen helpen verlagen.